Trupa Life On Mars si reinterpretarea traditiei: Cum am abordat „Colindul Cerbului”

Trupa Life On Mars si reinterpretarea traditiei: Cum am abordat „Colindul Cerbului”

Suntem in perioada aceea magica a sarbatorilor de iarna.

Traditia spune ca in preajma Craciunului, grupuri de copii merg sa colinde din casa-n casa. Colindatul este un obicei stravechi care noi consideram ca trebuie pastrat si dat mai departe.

De aceea, noi in trupa Life On Mars ne-am facut un obicei ca in fiecare an, in pragul sarbatorilor de Craciun, sa aducem in casele tuturor celor dragi un colind din folclorul romanesc, reinterpretat in stilul nostru propriu.

 

Fresh, dar mereu fidel traditiei

Colindele clasice de sarbatori sunt ascultate cu acelasi entuziasm in fiecare an. Trupe de cover, coruri si grupuri de colindatori respecta traditia si interpreteaza (sau reinterpreteaza) cele mai populare cantece din popor.

Aceasta este si intentia noastra oricand abordam un colind si il prelucram in stilul nostru.

„Folclorul romanesc ne-a oferit nenumarate colinde cu care putem lucra,” spune fondatorul si basistul Life On Mars, Nicu Avram. „Noi incercam sa spunem povestea prin voce si instrumental, pastrand aceeasi linie melodica, pentru a incerca sa ne intoarcem la esenta povestii.”

„Provocarea este sa fim fresh, fara a ne indeparta de la versiunea originala,” continua Nicu. „Pentru ca pana la urma, colindele sunt un mod de a ne aminti de unde am pornit si de a da mai departe generatiilor viitoare.”

Astfel, anul acesta am abordat „Colindul Cerbului”, pastrand totul simplu si fidel originalului – tipic Life On Mars.

 

„O abordare pop-rock, cu influente de blues”

Reinterpretarea „Colindului Cerbului” a fost o provocare, fiind vorba de o poveste cu motive folclorice complexe.

Combinand un spirit rock cu teme compuse in stil traditional romanesc, am reinterpretat colindul cu un mesaj aparte. „Intotdeauna am avut probleme cu a ne caracteriza stilul,” spune Loredana. „Dar cred ca cel mai aproape de adevar este o abordare progresiva pop-rock cu influente de blues.”

Astfel, in varianta Life On Mars a „Colindului Cerbului”, am reinterpretat tema „magiei vanatorii” intr-un stil modern, in care vocile si instrumentalul completeaza esentia povestii.

„Povestea este simpla, dar motivele se regasesc la multe popoare antice,” spune Nicu. „Daca te gandesti asa, povestea este mult mai dinamica, iar temele muzicale mai complexe.”

„Dar cand canti un colind fara sa incerci sa spui o poveste, jucandu-te cu ritmul si cu masurile, lumea asculta piesa fara sa o asocieze cu un colind traditional.”

Vocile puternice, accentul pe instrumental si o linie melodica cunoscuta fac Colindul Life On Mars o alegere ideala daca esti iubitor al genurilor rock si blues, in asteptarea sarbatorilor.

Si tocmai de aceea, piesa se incadreaza perfect in ritualul de Craciun pe care il petreci impreuna cu cei dragi. Prin reinterpretarea colindului, vrem sa aratam ca este posibil sa ramai fidel valorilor traditionale si in acelasi timp, sa ramai deschis la ce este nou.

Vrei sa lucrezi cu noi? Trimite-ne un mesaj si spune-ne mai multe despre evenimentul tau! Daca vrei sa fii la zi cu ce facem saptamana de saptamana, urmareste-ne si pe Facebook.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Top