Tradiții și obiceiuri la petrecerea de botez
Pe vremuri la petrecerea de după slujba de botez erau invitați doar nașii, rudele apropiate și câțiva vecini. Botezul se făcea duminica, iar petrecerea se făcea, în aceeași zi, seara.
Tinerii părinți care proveneau din familii modeste, pregăteau o masă în propria ogradă, doar cu nașii copilului care conținea diferite tipuri de plăcinte și ca băutură, vinul era nelipsit.
După ce-am scris despre tradiții de nuntă care merită păstrate și incluse în orice astfel de eveniment indiferent de tema aleasă.
Înainte de petrecere
Nașa va pregăti lumânarea de botez care trebuie să conțină flori de Crin, neapărat – este considerat simbolul Fecioarei Maria și va aduce pace și sănătate nou născutului.
Tradiția mai spune că lumânarea, pe lângă florile de Crin, să mai fie îmbodobită cu ramuri de brad pentru sănătate, floarea miresei pentru a nu avea cununiile legate, ferigă ca să aibă spor.
O altă tradiție este aceea de a adăuga o panglică albă, dar care să nu fie prea scurtă (pentru a nu se căsători repede), dar nici prea lungă pentru că se va căsători târziu.
Înfășatul micuțului se va face cu o pânză albă cu care nașii vor îmbrăca micuțul botezat. Pânza să fie necusută și nefinisată (Iisus Hristos a fost înfășurat într-o pânză asemănătoare).
Simbolistica se învârte on jurul cifrei TREI în cadrul botezului:
- Preotul cufundă copilul în apă de TREI ori;
- pe masa de botez sunt TREI lumânări aprinse;
- pânza de înfășare să aibă TREI metri.
Povestea acestor tradiții continuă.
Nașii vor avea grijă ca după slujba de botez, nou născutului să i se pună o cruciuliță de argint la gât, iar nașa va fi însărcinată cu înfășarea copilului.
O altă tradiție întâlnită în multe zone din România spune: Copilul nu trebuie schimbat de hainele de botez înainte de apusul soarelui și nu trebuie pupat până a doua zi.
Tradiții vechi din Transilvania
În aceasta zonă, atunci când nou fetița/băiatul proaspăt botezat(ă) ajungea acasă, i se arătau mai multe unelte pe care trebuia să le atingă (secure, o unealtă agricolă, un clopot), dar dacă era fetiță va trebui sa atingă un ac si o floare ca sa fie frumoasă si harnică.
Cumătria – ospătarea cumătriilor mari – o reuniune specială pentru nașii copilului.
În tradiția românească și nu numai, orice eveniment major din viată unui om era marcat cu o masă mare ș îmbelșugată ca dovadă a bună stării.
Acest eveniment preceda evenimentului Botezului in aceeași zi.
Iar la petrecere erau invitați oamenii însurați ai satului (gospodarii), în rest nimeni nu venea neinvitat. Fiecare invitat aducea daruri alimentare (ouă, brânză, făină).
Tradiția ursitoarelor există încă în zona Transilvaniei, iar aceasta e puțin diferită față de cea pe care o știm cu toții, la petrecerea de botez.
Se spune că moașa care a ajutat la nașterea copilului, să pună în camera copilului, după ce acesta a fost adus acasă, o pânză pe care sa cearnă făină de grâu, să adauge sare, o pâine, un bănuț și un caier de lână.
Se aștepta trecerea a 3 zile și 3 nopți, iar dacă ursitoarele au venit, moașa și părinții copilului vor vedea urme lăsate de ursitoare pe făină.
Obiceiuri vechi în Moldova
Această tradiție este un obicei creștinesc, întâlnit în toate zonele României, în special în Moldova, unde locuitorii sunt în procente mari, creștini ortodocși – Nou născutul se va duce la Biserică cu mama, iar după Taina Botezului, nașa îl va aduce acasă, iar în ușa casei i-l va da mamei spunând următoarele: “mi-ai dat un păgân, ți-am adus un creștin” de 3 ori.
Petrecerile erau la fel de restrânse, iar pe masa se găseau bucate tradiționale ca tochitura moldovenească, sarmale, mămăliga, varză acră și nelipsitul vin, dar și un rachiu tare, cu care se închină în sănătatea copilului, a părinților, a nașilor.
Obiceiuri vechi în Muntenia
În zona Munteniei, după 3 zile de la nașterea copilului se așternea o masă mare la care era invitat tot satul, iar bucatele erau dintre cele mai alese: supă cu carne, carne de pasăre sau miel vin și multe altele.
Aici există și cina ursitoarelor, pentru care se strângeau 3 bănuți. Ursitoarele erau ospătate bine și plătite pe măsura, pentru a ursi o soartă cât mai bună copilului nou născut.
În niciuna din zone nu am vorbit de muzică, pentru că în toată România.
Indiferent de zonă, muzica e nelipsită de la o asemenea petrecere, singurele deferențe fiind făcute de cântecele pe care fiecare zonă le cânta.
Repertoriul fiind format din melodii de petrecere și melodii speciale pentru cel nou-botezat.
Vezi recomandările noastre pentru un playlist de excepție pentru petrecerea de botez
Petreceri de botez în zilele noastre
Astăzi, tradiția se amestecă cu modernul, iar petrecerile se organizează cu un număr mai mare de invitați (familie, prieteni, colegi), care primesc invitații, special realizate, care mai de care mai deosebite, iar numărul lor poate ajunge și la 100-200 de persoane.
Multe obiceiuri s-au păstrat la o petrecere de botez modernă, mai ales în zonele urbane unde tradiția nu este lăsată deoparte, semn că încă suntem înrădăcinați în tradiția neamului:
Se păstrează și acum un meniu asemănător celui de pe vremuri, pentru că suntem un popor căruia îi place să mănânce mult și bun:
- sarmalele sunt nelipsite;
- carnea de pasăre sau de porc, este de asemenea păstrata în meniu;
- nu exista masă la care nu fie o carafă de vin și o sticla de țuică sau palincă.
Momentul Ursitoarelor încă e folosit la petrecere, chiar dacă s-a schimbat puțin față de cel tradițional.
Repertoriul muzical va conține și muzica tradițională din toate zonele României.
Tradiții după petrecerea de botez în zilele noastre
O altă tradiție după botez este: copilul nu se pupă decât a doua zi de la botez și nici nu se schimbă de hainele de botez, obicei din zona Moldovei și Transilvaniei.
Baia de după botez (“Scoaterea din Mir”). Conform tradiției, apa în care a fost îmbăiat copilul se va arunca la tulpina unui copac înalt, pentru ca cel mic sa fie sănătos și să aibă o viată lungă și prosperă.
Câteva recomandări
Indiferent de tradițiile cu care ești obișnuit(ă), din fiecare petrecere de nuntă sau botez n-ar trebui să lipsească cu desăvârșire orice tradiție.
Dacă ai nevoie de un fotograf profesionist pentru nunta sau botez, noi am adunat recomandările noastre într-un articol dedicat.
Tradițiile și obiceiurile reprezintă istoria și valorile de familie ce-au supraviețuit mii de ani. Majoritatea pot fi reinterpretate și organizate într-un mod unic, mai ales cu ajutorul momentelor artistice pe care le poți include în petrecere.
Mai bine așa decât să le pierdem de tot!
Lasă un răspuns