Tradiții românești pentru ziua nunții ce merită respectate indiferent de stilul petrecerii
Nuntă clasică sau modernă? Tradițiile își au locul lor.
Nota unui eveniment de o asemenea amploare o va da modul în care sunt gestionate anumite situații nu doar ce alegi să faci efectiv.
Finalmente alegerea tradițiilor de nuntă pe care le veți respecta la nuntă, voi cei doi miri, nu trebuie să depindă de nimic altceva decât de ceea ce voi doi vă doriți.
Este ziua voastră cea mare și ar trebui să fie vorba doar despre ce vreți voi să faceți.
Cu toate aceste unele tradiții de nuntă sunt foarte drăguțe și usor de integrat într-o notă elegantă în orice tip de nuntă, fie ea clasică, modernă sau altfel.
Iar nu în ultimul rând, ar fi frumos să nu uitam de unde am plecat și cine suntem.
ÎNAINTE DE NUNTĂ
Turta
Nu te grăbi să respingi ideea. Așa cum am mai spus contează foarte mult și locul și modul în care alegi să faci aceste lucruri.
Ruperea turtei poate avea loc foarte bine acasă la mireasa într-un cadru intim sau la restaurant alaturi de toți invitații.
Indiferent de opțiunea pe care ai alege-o respectarea acestei tradiții n-o să mai fie un moment rușinos nici pentru voi, mirii, nici pentru membri familei sau invitați.
Niciuna dintre propuneri nu suportă comparație cu situația în care se adună toată familia în stradă cu muzica după voi, cu toți vecinii pe la geamuri comentând și eventual chiar facând poze.
Ruperea turtei de către nași deasupra capului miresei este o tradiție frumoasă și foarte veche la nunțile românești, în care mireasa este din nou în centrul atenției.
Dupa ce turta a fost ruptă, mireasa împarte ulterior bucăți de turtă celor prezenți pentru noroc.
Poți surprinde acest moment în câteva poze și apoi mergi mai departe cu nunta.
Hora miresei
Hora miresei în mod similar cu „turta” poate avea loc acasă la mireasă sau la restaurant. În funcție de alegerile voastre personale sau dacă este loc suficient pentru o hora acasă la mireasă.
Melodia, numărul participanților, locația exactă, durata dansului, toate sunt aspecte pe care voi doi trebuie să le stabiliți astfel încât să vă simțiți complet comfortabili.
Întotdeauna e bine totuși să asculți și recomandările muzicale făcute de trupa care va fi prezentă. Au multă experiență și știu ce se potrivește în fiecare situație.
Iată Top 5 alegeri pentru muzică de la nunta ta din punctul nostru de vedere.
Astfel, veți fi voi înșivă în ziua cea mare fără să mai adăugați un stres suplimentar cu respectarea acestor tradiții.
BISERICA
Călcatul pe picior
O tradiție, sau poate chiar se încadrează la supersiție, mai puțin cunoscută este „călcatul pe picior” între miri.
În timpul dansului în jurul mesei din cadrul ceremoniei religioase, mirele și mireasa trebuie să încerce să se calce reciproc.
„Tradiția spune că persoana care calcă prima pe piciorul partenerului va fi dominantă în familie”.
E un frumos joc între miri care va stârni imediat amuzamentul invitațiilor.
Acest moment poate fi organizat chiar cum spune tradiția sau de ce nu, la sfârșitul slujbei religioase, după ce lumea se relaxează puțin.
Aruncatul cu orez sau grâu
Așa cum am văzut chiar și în filmele americane este un obicei ce are loc la ieșirea mirilor din Biserică. Conform tradiției românești atunci când aceștia ies din Biserica, invitații să arunce cu grâu și orez peste miri ca simbol al bunăstării și al fertilității.
Nu trebuie neapărat să fie orez sau grâu. O frumoasă alternativă ar fi ca invitații să arunce cu flori.
Foarte ușor puteți da o notă personală fiecărei tradiții de nuntă pe care hotărâți s-o includeți în petrecerea voastră, astfel încât să se potrivească cu personalitatea voastră sau/și cu tema aleasă.
Galeata de apă
O tradiție care a adunat o conotație puternic negativă fiind asociată cu nunțile in mjlocul străzii, dar nu trebuie neapărat să fie așa.
Nu uita că multe din tradițiile noastre diferă de la o zonă la alta, așa că te poți apăra cu acest argument de gurile rele care sigur vor comenta că nu ai respectat obieceiurile întocmai.
Drept urmare, adaptați acolo unde considerați tradițiile pe care ați ales să le includeți în nunta voastră.
De exemplu, găleata cu apă la nuntă se folosește și are semnificații diferite în Moldova, Ardeal sau în Muntenia.
În Moldova are simbol de purificare al invitațiilor, iar în alte zone se umple cu bani.
Nunta voastră, alegerile voastre!
PETRECEREA DE NUNTĂ
Primirea invitațiilor
Poate cea mai simplă tradiție de respectat în cadrul unei nunți.
Defapt n-ar trebui privită ca o tradiție pe care trebuie neapărat s-o respectăm, ci mai degrabă ca pe o formă de respect la adresa invitațiilor.
Cu ce băutură veți întâmpina oaspetii, ce muzică va fi în acele momente, dacă faceți poze cu fiecare invitat, tot voi, mirii, le stabiliți după bunul plac.
Trebuie să te gândești și la perspectiva invitațiilor. E un moment prin care vă arătați aprecierea pentru că vă sunt alături și îi ajutati să se integreze în atmosfera petrecerii.
Ambele aspecte sunt importante și nu trebuie neglijate.
Dansul Miresei
Dansul miresei este parte integrantă din orice nuntă, indiferent de cultură.
Dansul miresei este momentul de maximă atenție pentru mireasă, momentul de mândrie al familiilor celor doi miri.
Lăsând fumul și alte elemente de spectacol, un vals al mirilor urmat de un dans al miresei cu tatăl ei și mirele cu mama soacră nu va face decât să dea o notă de elegantă și de seriozitate petrecerii.
Pregatiți-vă dansul din timp, lăsați emoțiile și bucurați-vă de un moment aparte alături de familie și cei dragi.
Furatul Miresei
O tradiție cu origini vechi ce se regăsește la aproape toate nunțile în prezent. Unii dintre invitați pleacă cu mireasa de la petrecere fără ca mirele sau nașul să știe.
Pentru a se întoarce mireasa la petrecere, nașul, dacă mireasa a fost furată înainte de 12, sau mirele, daca mireasa a fost furată după ora 12:00 noaptea, trebuie să onoreze solicitarea „hoților”.
De cele mai multe ori solicitările se referă la alcool sau la diferite provocări pentru mire, cum ar fi o declarație de dragoste la microfon pentru mireasă sau să povestească un moment rușinos din viața lui.
Aici nu poți schimba mai nimic, dar nici nu poți spune că afectează petrecerea de nuntă în vreun fel.
Poate fi un moment bun în care reacția mirelui spune multe despre personalitatea lui și dorinta de a-ți fi alături, desi e puțin cam târziu pentru astfel de analize.
Achitarea darului pentru returnarea mirelui are exact această simbolistică.
Cât este dispus mirele să sacrifice, să piardă, să dea, pentru a-și primi mireasa înapoi.
Aruncatul buchetului
Desi această tradiție românească este asociată puternic cu poporul american datorită filmelor, noi românii am făcut asta de a-lungul timpului la propriile nunți si atunci când nu știam ce fac americanii.
Aruncarea buchetului este un alt moment în care mireasa este în centrul atenției. Conform tradiției, mireasa o dată devenită femeie prin nuntă, aruncă buchetul, fetelor prezente la nuntă și nemăritate.
Se spune că cine prinde buchetul este următoarea fată la măritat. Iar reacția partenerului acesteia va fi de neprețuit.
Voalul Miresei (sau Legatul Miresei)
O altă tradiție dar cu aceeași simbolistică a trecerii miresei de la statutul de fată la femeie maritată este voalul miresei, sau cum se mai spunea în popor „legatul miresei”.
Când petrecerea se apropie de final, nașa scoate voalul miresei și îl încoluiește cu o basmă.
Voalul este deobicei dăruit, fetei care a prins anteior buchetul.
Taierea tortului
Tăierea tortului este poate primul moment în care proaspeții însurăței fac ceva împreună.
Se taie tortul pentru invitați (câteva felii simbolic) și își dau reciproc mirii să manânce din tort mozolindu-se pe față.
Hai că parcă n-a fost așa greu și așa îngrozitor.
Când realizezi că poți foarte ușor adapta tradițiile și obiceiurile românești la nunta voastră, parcă totul pare mai ușor realizabil.
Și așa și este. Hai să ne respectăm tradițiile de nuntă fără să fim obsedați de acestea sau fără să fim în extrema opusă, și anume ignoranți 100%.
Suntem români și înainte și după căsătorie.
Dacă ai nevoie de o trupă cover pentru petrecerea ta de nuntă, solicită-ne acum o ofertă pe mail.
Așa că nu uita sa arunci un ochi și pe canalul nostru de youtube pentru inspirație!
Lasă un răspuns