Cum să alegi un Live Band pentru un concert sau o pentru o petrecere privată
Indiferent că-i spui trupă, formație sau live band, ea este cea care va influența atmosfera întregului eveniment, fie el un concert sau o petrecere privată.
Astfel că, alegerea unui band potrivit nu este chiar atât de ușoară precum ar putea părea la prima vedere și necesită puțină documentare.
Partea simplă este că toate informațiile de care ai nevoie sunt online și usor de găsit, dacă știi exact ceea ce cauți.
Noi ne-am gândit la câteva informații esențiale pe care ți le recomandăm să le ai în vedere atunci când alegi o trupă care să cânte live la un concert sau la o petrecere privată.
Bineînțeles, că mai pot fi analizate și alte informații cum ar fi să soliciți un live demo pentru a te asigura că faci alegerea potrivită.
Dar, totul începe prin a căută informații relevante în mai multe locuri, nu doar acolo unde sunt cele publicate sub controlul complet al autorului.
Site-ul oficial
Este un Live Band? Cântă Live? Și nu are un site prezentabil? Lipsa unui site sau unul neactualizat nu poate fi un semn bun.
Orice band care are ocazia să cânte live la concerte de alungul timpului, dacă face bine ceea ce face, ar trebui să-și permită să investească într-un site modern și cu informațiile la zi.
Componența formației
Membri trupei/band-ului – Câți sunt? Sunt prezenți în Online? Au un profil sau o descriere publică?
Numărul membrilor unei formații/trupe este important din mai multe puncte de vedere.
Sunt cazuri în care scena și locația în sine nu este destul de încăpătoare, astfel încât un band cu mai mult de 4/5 membri să aibe loc suficient să se desfășoare.
De asemenea, membri trupei au nevoie de cabine de schimb, de spațiu de relaxare între momentele de pe scenă, lucruri pe care trebuie să le ai în vedere pentru live band-ul pe care l-ai ales.
Un număr mare de membri într-o trupă înseamnă și chetuieli suplimentare cu masa, cazarea, sau transportul lor.
Andreea Voinea
Oana Mirică
Andrei Precup
Cătălin Guriță
Nicu Avram
Experiența band-ului
Poate cel mai important criteriu de analiză într-o astfel situație. Acest criteriu trebuie analizat folosind mai multe informații:
- De câți ani există formația respectivă? – Un band cu experiență care știe să facă pe toată lumea să danseze trebuie să aibe minim 5-6 ani de petreceri și evenimente.
- Numărul evenimentelor la care au cântat până în acel moment. Un band cu mai puțtin de 30 de evenimente pe an, ori sunt la inceput ori s-ar putea să nu fie cea mai bună alegere.
- Tipurile de evenimente la care au fost pe scenă: concerte în aer liber sau în cluburi/baruri, petreceri private sau evenimente aniversare.
- Portofoliul de clienți și partenerii îți vor spune de ce tip de public este apreciat bandul respectiv.
Recenziile de pe site și social media
Recenziile fac parte dintotdeauna din procesul de selecție a unui furnizor pentru orice produs sau serviciu pe care-l achiziționăm online.
În mod similar și în cazul live band-urilor, recenziile reprezintă o metodă de evaluare obiectivă. Indiferent că vorbim de site sau social media, ele trebuie să existe.
Dacă invitații s-au bucurat de atmosfera unui eveniment, mai ales în cazul evenimentelor private măcar cel/cei aniversați vor vrea să-și transmită aprecierile prin intermediul unor recenzii.
Aparițiile în presă și în mediul online despre live band
Aparițiile în presă ale oricărui brand sunt o modalitate de a analiza cum văd alții trupa și atmosfera pe care o creează, nu cum se autodescriu.
Astfel, poți avea o mai bună reprezentare din exterior asupra atmosferei pe care o poate crea o trupă sau alta.
Daca găsești menționări ale trupei pe site-uri mari de presă sau pe blog-uri recunoscute, acestea au valoare și mai mare decât recenziile.
Să apari pe site-uri mari și apreciate la nivel național este mai greu de obținut decât orice recenzie.
Acest gen de publicații nu-și vor pierde timpul și spațiul publicistic cu știri care nu au potențial pentru abonați/urmăritori.
Localitatea de reședință a formației
Dacă formația aleasă pentru evenimentul pe care îl organizezi nu este din acelaș oraș, prezența lor va presupune costuri suplimentare.
În funcție de distanța dintre localitatea de reședință a trupei și locul unde are loc evenimentul costurile cu masa, cazarea, sau transportul acesteia, pot fi mai mari sau mai mici.
Aceste costuri ori se vor fi regăsi separat pe factură, ori ai putea tu asigura serviciile pentru trupă și astfel vei avea un cost total mai mic, sau costurile se pot regăsi în cadrul unui onorariu crescut.
Dacă îți place cu adevărat o formație anume nu face vreun compromis și contactează-i pe cei care-ți plac cel mai mult.
Nu uita, cu cât contractezi acest serviciu mai devreme cu atât costul total va fi mic. Așa că nu renunța înainte să încerci 😊
Onorariul trupei vs bugetul disponibil pentru concert/petrecere
Pentru că band-ul pe care îl vei alege pentru concertul sau petrecerea pe care o organizezi va influența covârșitor întreaga atmosferă costurile asociate trebuie să fie raportate la bugetul tău total.
De exemplu, pentru o petrecere pentru care ai bugetul total 10.000 de euro, costurile asociate cu trupa ar trebuie să fie 3.000-3.500 de euro, 30%-35%.
Investește în ce-i mai important și o să câștigi momente de neuitat ascultând muzica live de cea mai bună calitate.
Onorariul și costurile asociate cu un live band sunt aproximativ similare cu cele pentru o trupă cover pentru o nuntă și variază în funcție de multe aspecte despre care am discutat deja într-un articol separat.
În final
Nu te grăbi să alegi band-ul pentru eveniment doar uitându-te la câteva materiale video.
Așa cum am mai spus trupa este pionul central în tot ceea ce înseamnă atmosfera unui eveniment. Având în considerare costurile, în mod evident trebuie să tratezi acest ascpect cu maximă seriozitate.
Măcar cele care intră pe lista scurtă încearcă să le analizezi prin prisma sfaturilor noastre din acest articol și cu siguranță vei reuși să faci cea mai bună alegere.
Lasă un răspuns